+48 605 764 674 +48 52 511 86 45 biuro@hurtowniatechniczna.pl
PP

Tworzywa do kontaktu z żywnością i wodą pitną

Tworzywa konstrukcyjne do kontaktu z żywnością i wodą pitną muszą spełniać ważne normy i dopuszczenia międzynarodowe. Dlatego wybór tworzywa do kontaktu z żywnością musi być przemyślany i skonsultowany z technologiem. Jakie tworzywo konstrukcyjne do kontaktu z żywnością wybrać? Jest kilka tworzyw konstrukcyjnych, które przeznaczone są do kontaktu z żywnością i wodą pitną, dalszy wybór zależy od innych parametrów, które mają spełniać tworzywa. Oczywiście należy mieć świadomość, że poniższe tworzywa NIE SĄ przeznaczone tylko do kontaktu z żywnością.

 

PE – jest to tworzywo nadające się do budowy rurociągów do wody pitnej oraz do zamrożonej żywności i do produkcji folii różnego zastosowania. Polietylen PE charakteryzuje się wysoką ciągliwością, niską wytrzymałością i twardością, posiada bardzo dobrą odporność chemiczną. Materiał posiada właściwości adhezyjne i niską stabilność termiczna, wzrastającą wraz z ciężarem molekularnym. Bardzo niski współczynniki rozpraszania oraz bardzo dobra izolacja elektryczna to również cechy charakterystyczne dla Polietylenu PE.

 

PP – Polipropylen jest między innymi używany do produkcji pojemników to transportu żywności, elementów filtrów, armatury, naczyń oraz urządzeń do przetwórstwa spożywczego o podwyższonym obciążeniu termicznym i chemicznym. Tworzywo PP charakteryzuje się wysoki stopniem ciągliwości, lepsza wytrzymałość, twardość i sztywność niż w wypadku PE. Ponadto tworzywo charakteryzuje się bardzo wysoką odpornością chemiczną i bardzo niskim wchłanianiem wilgoci. Warto wspomnieć o braku tworzenia się pęknięć naprężeniowych. PP podobnie jak PE ma dobre właściwości adhezyjne natomiast polepszona została stabilność termiczna. Ograniczeniem PP jest zastosowanie w temperaturach ujemnych, materiał jest wrażliwy na udar.

 

POM C – Poliacetal jest szeroko używany do produkcji elementów do kontaktu z żywnością i wodą pitną. To co go wyróżnia w porównaniu z wyżej wymienionymi tworzywami to kilka punktów specyfikacji, które są na wyższym poziomie niż w przypadku PE i PP. Te właściwości to m. in. wysoka wytrzymałość, twardość i sztywność, bardzo dobre własności ślizgowo cierne, odporność na ścieranie. Ponadto POM C to tworzywo odporne na związki chemiczne, zwłaszcza alkaiczne, rozpuszczalniki i paliwa. Dobra stabilność termiczna, niskie wchłanianie wilgoci oraz dobra stabilność wymiarowa to również cechy wyróżniające Poliacetal POM C.

 

PTFE – Politetrafluoroetylen to jeden z najbardziej wytrzymałych i odpornych na większość czynników tworzywo. Użytkowane w szerokim zakresie przetwórstwa spożywczego. PTFE to materiał o najwyższej gęstości ze wszystkich polimerów, odporny na hydrolizę i ogień. Ponadto tworzywo nie pęka pod wpływem naprężeń, nie wchłania wilgoci przez co zachowuje stabilność wymiarową. Szereg takich cech jak wysoka stabilność termiczna, bardzo dobre właściwości ślizgowe, wysoka odporność na promieniowanie UV, bardzo dobre właściwości elektroizolacyjne ze względu na ich niską gęstość mikrostrukturalną.

 

Wybór tworzy konstrukcyjnych często sprawia dużo kłopotu, dlatego mimo naszych starań i emitowania takich poradników jak ten warto zadzwonić lub napisać do naszych specjalistów z działu handlowego, którzy bardzo chętnie odpowiedzą na pytania.

 

Tworzywa konstrukcyjne do kontaktu z żywnością i wodą pitną – oferta:

PE 1000 – płyty, tuleje, wałki

PP – płyty, tuleje, wałki

Poliacetal POM  – płyty, tuleje, wałki

PTFE – płyty, tuleje, wałki